Home / Alles / Zoekwoorden. Hoe vaak en hoeveel.

Zoekwoorden. Hoe vaak en hoeveel.

Een jaar of tien geleden was het de normaalste zaak van de wereld om je webpagina’s vol te stoppen met zoekwoorden om een hogere plaats in de zoekresultaten te veroorzaken. Vandaag de dag zijn de zoekmachines slimmer geworden en straffen het ongegeneerd volstoppen van pagina’s met een enkel zoekwoord af. De zoekmachine wil zien dat je het meent. Dat wat er op de pagina staat relevant is.
Daarvoor heb je een aantal mogelijkheden:

  1. Je plaatst in de hoofdkop (tag h1) van je pagina het belangrijkste zoekwoord. Niet meer en niet minder. Het verhoogd de focus op dat zoekwoord.
  2. Je plaatst dat zoekwoord aan het begin, in het midden en aan het einde van je tekst. Ook synoniemen zijn als aanvulling hierop welkom. Pas alleen op dat het synoniem niet vaker voorkomt dan het zoekwoord zelf
  3. Gebruik het zoekwoord ook in subkoppen (tag h2, h3 etc.). Hier mag het ook in zinsverband zijn.
  4. Gebruik het zoekwoord eventueel ook éénmaal vetgedrukt in je tekst.

Dat is de basis voor het gebruik van je zoekwoord. Maar er is meer mogelijk. De zoekmachines zijn inmiddels zo slim dat ze ook aan jouw zoekwoord gerelateerde termen kunnen herkennen. Bijvoorbeeld in combinatie met het zoekwoord kaas kunnen woorden zoals boerderij, koe, melk, stremsel enzovoort gebruikt worden. Pas je die voor jouw thema relevante woorden op die manier toe dan zal dat de inhoud van je pagina in de ogen van de zoekmachine versterken en zo je positie positief beïnvloeden.
De synoniemen die je eventueel in je tekst geplaatst hebt worden vaak ook als relevant gezien. Ook hier geldt overdrijf het aantal niet.

Hoe lang moet je tekst zijn? Een goede webpagina bevat tussen de 250 en 1500 woorden. Waarom zoveel? De zoekmachines kunnen binnen teksten van 250 of meer woorden makkelijker ‘lezen’ of de pagina een thema heeft. 1500 woorden is ongeveer het maximum wat je bezoekers aankunnen. Als het mogelijk is blijf dan zo beknopt mogelijk. Het zal de leesbaarheid voor je bezoeker verhogen. Zorg ervoor dat die bezoeker je tekst goed kan scannen door het juiste gebruik van koppen, bullets en paragrafen.

Ten slotte is het van groot belang met unieke teksten te komen. Want dubbel voorkomende teksten op internet worden door de zoekmachine niet gewaardeerd en beïnvloeden je positie.

Heb je vragen over deze post? Stel je vraag aan Jan.

Top