Home / Alles / Gijzelvirus

Gijzelvirus

In de VS waart het al een tijdje rond, nu is het ook in Nederland en Belgie gesignaleerd: het ‘Gijzelvirus’. Een gijzelvirus blokkeert je PC en dreigt die pas weer vrij te geven als jij betaald hebt.
Je weet dat je een gijzelvirus hebt opgelopen als er een pop-up komt die je uit naam van bijvoorbeeld de politie, Buma/Stemra of een andere dienst verzoekt een bedrag over te maken om je computer weer te ontgrendelen. Dat bedrag moet je dan via betaalservices zoals Ucash, MoneyPak of Paysafecard overmaken.
NIET DOEN! Het is een voor boeven zeer lucratieve methode van cybercriminaliteit om je geld uit je zak te kloppen.

Wordt je computer gegijzeld dan zijn er nogal wat lastige en exotische methoden om daar met behulp van rescue-CD’s weer vanaf te komen. Voor een technicus is dat een fluitje van een cent maar voor computerilliteraten is het een zenuwslopende toestand.
Sinds kort is er via HitmanPro.Kickstart echter een methode die het zelfs voor opa en oma eenvoudig maakt een gijzelvirus te verwijderen. Kijk daarvoor eens bij surfright.com en download Hitman Pro om je computer gratis te laten scannen op malware, virussen, Trojaanse paarden, rootkits, wormen, spyware, nep-software, keyloggers en alle andere vormen van schadelijke software. Er is een gratis dertig dagen proefversie die je voor dat moment kan helpen.
Voor de zekerheid kun je een licentie nemen die 1 of meer jaren geldig is. Daarna is het zaak om je hele p.c. eens per week even te scannen. Dat duurt ongeveer een kwartiertje. Voor de kosten van de licentie hoef je het niet te laten. En je hoeft maar een keer een koppige virus te hebben gehad om te weten dat het je heel veel vloeken en zuchten bespaart.

Top