Home / Lifehacking / Wachtwoorden

Wachtwoorden

Een wachtwoord was het woord dat ik uit mijn hoofd moest kennen om, als jongen, in het bos de geheime hut in te mogen. Het was meestal een vreemd en exotisch woord dat je eigenlijk ook wel weer mocht vergeten omdat je vriendjes je bij de ingang van de hut toch wel herkenden.
Ik had er toen geen idee van dat er een tijd zou komen waarin ik er tientallen zou moeten weten om allerlei websites en daaraan gerelateerde diensten binnen te mogen.

Tegenwoordig ken ik een enorme stapel wachtwoorden, van mezelf en van mijn klanten. Voor de toegang tot WordPress, het opstarten van de computer, het installeren van een nieuw programma of wat dan ook. Als zij hun wachtwoord kwijt zijn kan ik het ze bijna altijd weer even vertellen.
Voor mijn gemak heb ik daar een handig programma voor geïnstalleerd. Keepass. Ik ben er tevreden mee. Toch is niet iedereen een liefhebber van zulke hulpmiddelen. Hoe onthou je dan zo’n bosje wachtwoorden?

De handigste methode die ik daarvoor ken is deze: Verzin voor jezelf een algemeen wachtwoord. Iets wat je niet snel vergeet. Bijvoorbeeld 19jan57, maar iets moeilijker mag ook. Vervolgens neem je de eerste vier letters van de dienst of site waar je naar binnen wilt. In het geval van het forum over tropische vissen zou dat dan ‘trop’ kunnen zijn. Plak dat voor of achter je algemene wachtwoord en je krijgt Trop19jan57. Over het algemeen voldoe je zo aan gestelde eisen zoals dat er een cijfer in moet zitten, een hoofletter en dat het minimaal 8 karakters moeten zijn.

Je voorkomt ermee dat je altijd en overal hetzelfde wachtwoord gebruikt. Zo vermijd je dat iemand maar een goed hoeft op te letten om je hele leven binnen te sluipen en open te gooien.

Top